Masa czekoladowa jest podobna do masy cukrowej, ale jest bardziej plastyczna :)
Składniki:
Gorzka czekolada,
syrop glukozy, (może byc miód)
Przygotowanie:
Topimy czekoladę na
parze. Nagrzewać do 51 C. Potem
zdjąć z pary, ostudzić do 18 C. Potem
nagrzać na parze do 32 C,
jednocześnie nagrzać do 32 C miód. Czekoladę i
miód zmieszać razem, wyłożyć na zwykłą folię plastykową i
zostawić w lodowce na
około 24 godz. Potem
wyjąć, zostawić w temperaturze
pokojowej na jakiś czas. Odłamać kawałeczek masy, wymiesić. Najlepiej to
robić w rękawiczkach gumowych. No i potem lepić. Jest bardzo
ważne! przestrzegać wskazanej temperatury
topienia czekolady.
Bardzo ważne aby było 80 proc. czekolady i 20 proc. miodu.
Na zdjęciach różyczki :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz