niedziela, 25 listopada 2012

Masa czekoladowa

Masa czekoladowa jest podobna do masy cukrowej, ale jest bardziej plastyczna :)

Składniki:
Gorzka czekolada,
syrop glukozy, (może byc miód)

Przygotowanie:
Topimy czekoladę na parze. Nagrzewać do 51 C. Potem zdjąć z pary, ostudzić do 18 C. Potem nagrzać na parze do 32 C, jednocześnie nagrzać do 32 C miód. Czekoladę i miód zmieszać razem, wyłożyć na zwykłą folię plastykową i zostawić w lodowce na około 24 godz. Potem wyjąć, zostawić w temperaturze pokojowej na jakiś czas. Odłamać kawałeczek masy, wymiesić. Najlepiej to robić w rękawiczkach gumowych. No i potem lepić. Jest bardzo ważne! przestrzegać wskazanej temperatury topienia czekolady.
Bardzo ważne aby było 80 proc. czekolady i 20 proc. miodu.

Na zdjęciach różyczki :)




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz