piątek, 30 listopada 2012

Lukier królewski

Lukier królewski jest śnieżnobiały i twardy. Może służyć zarówno do dekorowania ciastek, ciast jak i sklejania domków z piernika. Lukier ten ma bardzo gęstą konsystencję zatem powinien być używany do dekoracji małych elementów.
 
- 2 białka w temperaturze pokojowej,
- 400 g cukru pudru,
- 1 łyżeczka soku cytrynowego,
- barwnik spożywczy
 
Oddziel żółtka od białek. Białka przełóż do czystej miseczki do miksowania. Lekko ubij białko razem z sokiem cytryny a następnie zmniejsz obroty miksera i zacznij stopniowo dodawać cukier puder cały czas ubijając. Ubijaj aż lukier będzie bardzo gęsty, gładki i twardy. Sprawdź czy odpowiada ci konsystencja lukru. Na koniec dodaj barwnik spożywczy. Powodzenia :)
 
 
 
 



 
 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz