piątek, 30 listopada 2012

Pierniczki

Siemanko. Poniewaz niedługo mikołajki, dam przepis na pierniczki:


  • - 1/2 kg mąki
  • - po 20 dag miodu i cukru pudru
  • - 12 dag  margaryny
  • - 1 jajko
  • - 1 łyżeczka sody
  • - szczypta soli
  • - 1 opakowanie przyprawy do pierników

  • Na stolnicę przesiewamy makę z sodą i solą, we wgłębienie wlewamy
    rozpuszczony i lekko przestudzony miód.
    Dodajemy resztę składników i wyrabiamy aż ciasto będzie gładkie i
    lśniące.
    Można także zrobić inaczej: Miód gotować z cukrem i przyprawami,
    schładzamy i łączymy z mąką, sodą, jajkiem, i tłuszczem.
    Ciasto po kawałku rozwałkowujemy na grubość ok. 0,5 cm i foremkami
    wycinamy pierniczki.  Pierniczki układamy na natłuszczonej blasze zachowując odstępy.
    Pieczemy ok. 15-20 min. w 180 stopniach




    Brak komentarzy:

    Prześlij komentarz